2 % z dane 2021

 

    Blíži sa obdobie podávania daňových priznaní a my Vás opäť chceme požiadať, aby Ste o svojich dvoch percentách z dane rozhodli v prospech nášho občianskeho združenia.  Dovoľujeme si Vám pripomenúť postup krokov na darovanie.

 

Ak Ste fyzická osoba - zamestnanec:

 

Do 15.02.2022 požiadajte zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň.

1.      Požiadajte zamestnávateľa, aby Vám vystavil tlačivo Potvrdenie o zaplatení dane z príjmu.

Z tohto Potvrdenia si viete zistiť dátum zaplatenia dane a vypočítať:
a) 2% z Vašej zaplatenej dane - to je maximálna suma, ktorú môžete v prospech prijímateľa poukázať, ak ste v roku 2021 neboli dobrovoľníkom, alebo dobrovoľnícky odpracovali menej ako 40 hodín. Táto suma však musí byť minimálne 3 €.

b) 3 % z Vašej zaplatenej dane, ak ste v roku 2021 dobrovoľnícky odpracovali aspoň 40 hodín a získate o tom Potvrdenie od organizácie / organizácií, pre ktoré ste v roku 2021 dobrovoľnícky pracovali.

 

2.      Pozorne si prečítajte tlačivo Vyhlásenie2021.pdf (117983) o poukázani...  a vyplňte potrebné údaje. Údaje o prijímateľovi sú na našom tlačive už vyplnené, tlačivo stačí doplniť Vašimi údajmi a podpísať. Pri vypĺňaní príslušnej sumy z Vašej zaplatenej dane postupujte nasledovne:

Výsledná suma do výšky 2 % resp. 3 % zo zaplatenej dane sa zaokrúhľuje s presnosťou na dve desatinné miesta, pričom druhá číslica za desatinnou čiarkou sa upraví podľa číslic, ktoré nasledujú po nej tak, že 

a) zaokrúhľovaná číslica, po ktorej nasleduje číslica menšia ako päť, zostáva bez zmeny,

b) zaokrúhľovaná číslica, po ktorej nasleduje číslica päť alebo číslica väčšia ako päť, sa zväčšuje o jednu

Ak chcete, aby sme sa dozvedeli, že Ste nám darovali 2 %, nezabudnite krížikom označiť okienko o súhlase so zaslaním Vašich údajov, ktoré sa nachádza pod údajmi o prijímateľovi. Dozvieme sa tak Vaše meno a bydlisko - nie darovanú sumu.

 

3.      Obe vyplnené a podpísané tlačivá, teda Vyhlásenie spolu s Potvrdením, doručte na daňový úrad podľa Vášho bydliska. Ak ste poukázali 3% z dane, povinnou prílohou k Vyhláseniu a Potvrdeniu o zaplatení dane je aj Potvrdenie o odpracovaní minimálne 40 hodín dobrovoľníckej činnosti!!! Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov je možné podať do 30. apríla 2022.

Daňové úrady majú 90 dní od splnenia podmienok na to, aby previedli Vaše 2% (3%) v prospech Vami vybraného prijímateľa.

 

Postup krokov pre fyzické osoby, ktoré si samé podávajú daňové priznanie za rok 2021:

 

Vypočítajte si:
a) 2% z Vašej zaplatenej dane – to je maximálna suma, ktorú môžete v prospech prijímateľa poukázať, ak ste v roku 2021 neboli dobrovoľníkom, alebo dobrovoľnícky odpracovali menej ako 40 hodín. Táto suma však musí byť minimálne 3 €.

b) 3 % z Vašej zaplatenej dane, ak ste v roku 2021 dobrovoľnícky odpracovali aspoň 40 hodín a získate o tom Potvrdenie od organizácie / organizácií, pre ktoré ste v roku 2021 dobrovoľnícky pracovali.

V daňovom priznaní pre fyzické osoby sú už uvedené kolónky na poukázanie 2% (3%) z dane v prospech 1 prijímateľa. 

 

V tomto roku nie je potrebné uvádzať do Vyhlásenia sídlo. Údaje, ktoré potrebujete do daňového priznania uviesť:

 

Obchodné meno alebo názov: "Do školy" Santovka
Identifikačné číslo organizácie (IČO): 42126282
 

 

Riadne vyplnené daňové priznanie doručte v lehote, ktorú máte na podanie daňového priznania na Váš daňový úrad (podľa Vášho bydliska) a v tomto termíne aj zaplaťte daň z príjmov.

Ak ste poukázali 3% z dane, povinnou prílohou k Daňovému priznaniu je aj potvrdenie o vykonaní dobrovoľníckej práce 

Daňový úrad po kontrole údajov a splnení všetkých podmienok má zákonnú lehotu 90 dní na to, aby previedol sumu, ktorú ste poukázali, v prospech Vami vybraného prijímateľa.

 

Užitočné linky:

www.slovensko.sk/sk/zivotne-situacie/zivotna-situacia/_ako-poukazat-2-z-dani/#k3

rozhodni.sk/poukazatel/ako-mam-poukazat-2-z-dane/

 

ĎAKUJEME!