2 % z dane za rok 2018

21.02.2019 13:49

V roku 2018 sa naše občianske združenie bohužiaľ neregistrovalo medzi prijímateľov 2 % z daní. Napriek tomu môžete aj tento rok darovať svoje príspevky na podporu MŠ a ZŠ, a to prostredníctvom iného občianskeho združenia podporujúceho mládež a fungujúceho v našej obci - OZ Santovka pre mladých.

 

Postup krokov na poukázanie 2% (3%) pre zamestnancov, ktorí požiadali svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň z príjmov.

 

Do 15.02.2019 požiadajte zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň

1.      Požiadajte zamestnávateľa, aby Vám vystavil tlačivo Potvrdenie o zaplatení dane z príjmu

Z tohto Potvrdenia si viete zistiť dátum zaplatenia dane a vypočítať:
a) 2% z Vašej zaplatenej dane - to je maximálna suma, ktorú môžete v prospech prijímateľa poukázať, ak ste v roku 2018 neboli dobrovoľníkom, alebo dobrovoľnícky odpracovali menej ako 40 hodín. Táto suma však musí byť minimálne 3 €.
b) 3 % z Vašej zaplatenej dane, ak ste v roku 2018 dobrovoľnícky odpracovali aspoň 40 hodín a získate o tom Potvrdenie od organizácie / organizácií, pre ktoré ste v roku 2018 dobrovoľnícky pracovali.

 

2.      Pozorne si prečítajte tlačivo Vyhlásenie o poukázaní sumy. Údaje o prijímateľovi sú na tlačive už vyplnené, tlačivo stačí doplniť Vašimi údajmi a podpísať. Prijímateľom v tomto prípade bude OZ Santovka pre mladých. Krížikom prosím označte okienko o súhlase so zaslaním Vašich údajov ( t. z. mena, priezviska a trvalého pobytu ), ktoré sa nachádza pod údajmi o prijímateľovi, čo znamená, že daňový úrad nám po vyplatení vašich príspevok zašle aj zoznam tých, ktorý nám 2 % darovali. Keďže však tento rok zasielate svoje príspevky na účet prijímateľa OZ Santovka pre mladých, odovzdajte prosím kópiu vyplneného a odovzdaného Vyhlásenia v našej základnej škole, materskej škole alebo na obecnom úrade, aby sme si vedeli na konci roka spočítať, koľko príspevkov patrí ZŠ a MŠ.

 

3.      Obe vyplnené a podpísané tlačivá, teda Vyhlásenie spolu s Potvrdením, doručte do 30.04.2019 na daňový úrad podľa Vášho bydliska. Ak ste poukázali 3% z dane, povinnou prílohou k Vyhláseniu a Potvrdeniu o zaplatení dane je aj Potvrdenie o odpracovaní minimálne 40 hodín dobrovoľníckej činnosti!!!

Daňové úrady majú 90 dní od splnenia podmienok na to, aby previedli Vaše 2% (3%) v prospech Vami vybraného prijímateľa.

Ak obidve vyplnené a podpísané tlačivá odovzdáte do 25. 4. 2019 v základnej škole, materskej škole alebo na miestnom obecnom úrade, tlačivá za Vás odovzdáme my.

 

Postup krokov pre fyzické osoby, ktoré si samé podávajú daňové priznanie v roku 2019:

Vypočítajte si:
a) 2% z Vašej zaplatenej dane – to je maximálna suma, ktorú môžete v prospech prijímateľa poukázať, ak ste v roku 2018 neboli dobrovoľníkom, alebo dobrovoľnícky odpracovali menej ako 40 hodín. Táto suma však musí byť minimálne 3 €.
b) 3 % z Vašej zaplatenej dane, ak ste v roku 2018 dobrovoľnícky odpracovali aspoň 40 hodín a získate o tom Potvrdenie od organizácie / organizácií, pre ktoré ste v roku 2018 dobrovoľnícky pracovali.

V daňovom priznaní pre fyzické osoby sú už uvedené kolónky na poukázanie 2% (3%) z dane v prospech 1 prijímateľa. 

 

Údaje, ktoré potrebujete do daňového priznania uviesť:

Obchodné meno alebo názov:  Santovka pre mladých
Sídlo: Kúpeľná 510/5, 93587 Santovka
Identifikačné číslo organizácie (IČO): 42427541
Právna forma: občianske združenie

 

Riadne vyplnené daňové priznanie doručte v lehote, ktorú máte na podanie daňového priznania (zvyčajne do 31.03.) na Váš daňový úrad (podľa Vášho bydliska) a v tomto termíne aj zaplaťte daň z príjmov.

Ak ste poukázali 3% z dane, povinnou prílohou k Daňovému priznaniu je aj potvrdenie o vykonaní dobrovoľníckej práce 

Daňový úrad po kontrole údajov a splnení všetkých podmienok má zákonnú lehotu 90 dní na to, aby previedol sumu, ktorú ste poukázali, v prospech Vami vybraného prijímateľa.

Užitočné linky:

www.finance.sk/formulare

www.dvepercenta.sk/navod.php

rozhodni.sk/poukazatel/tlaciva-na-poukazanie-2-z-dane/

 

ĎAKUJEME!