2 % z dane za rok 2019

09.02.2020 17:17

 

 

    Blíži sa obdobie podávania daňových priznaní a my Vás opäť chceme požiadať, aby Ste o svojich dvoch percentách z dane rozhodli v prospech nášho občianskeho združenia. Napriek vlaňajším komplikáciám sa nám podarilo vyzbierať 1208,03 Eur, za čo všetkým ďakujeme, obzvlášť Občianskemu združeniu Santovka pre mladých, ktoré nám to umožnilo. Tento rok sa registrácia medzi oprávnených prijímateľov 2 % podarila, a preto si dovoľujeme Vám pripomenúť postup krokov na darovanie.

 

Ak Ste fyzická osoba - zamestnanec:

 

Do 15.02.2020 požiadajte zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň.

1.      Požiadajte zamestnávateľa, aby Vám vystavil tlačivo Potvrdenie o zaplatení dane z príjmu.

Z tohto Potvrdenia si viete zistiť dátum zaplatenia dane a vypočítať:
a) 2% z Vašej zaplatenej dane - to je maximálna suma, ktorú môžete v prospech prijímateľa poukázať, ak ste v roku 2019 neboli dobrovoľníkom, alebo dobrovoľnícky odpracovali menej ako 40 hodín. Táto suma však musí byť minimálne 3 €.
b) 3 % z Vašej zaplatenej dane, ak ste v roku 2019 dobrovoľnícky odpracovali aspoň 40 hodín a získate o tom Potvrdenie od organizácie / organizácií, pre ktoré ste v roku 2019 dobrovoľnícky pracovali.

 

2.      Pozorne si prečítajte tlačivo Vyhlasenie2019.pdf (18032110) o poukázani...  a vyplňte potrebné údaje. Údaje o prijímateľovi sú na našom tlačive už vyplnené, tlačivo stačí doplniť Vašimi údajmi a podpísať. Ak chcete, aby sme sa dozvedeli, že Ste nám darovali 2 %, nezabudnite krížikom označiť okienko o súhlase so zaslaním Vašich údajov, ktoré sa nachádza pod údajmi o prijímateľovi. Dozvieme sa tak Vaše meno a bydlisko - nie darovanú sumu.

 

3.      Obe vyplnené a podpísané tlačivá, teda Vyhlásenie spolu s Potvrdením, doručte do 30.04.2020 na daňový úrad podľa Vášho bydliska. Ak ste poukázali 3% z dane, povinnou prílohou k Vyhláseniu a Potvrdeniu o zaplatení dane je aj Potvrdenie o odpracovaní minimálne 40 hodín dobrovoľníckej činnosti!!!

Daňové úrady majú 90 dní od splnenia podmienok na to, aby previedli Vaše 2% (3%) v prospech Vami vybraného prijímateľa.

 

Postup krokov pre fyzické osoby, ktoré si samé podávajú daňové priznanie za rok 2019:

 

Vypočítajte si:
a) 2% z Vašej zaplatenej dane – to je maximálna suma, ktorú môžete v prospech prijímateľa poukázať, ak ste v roku 2019 neboli dobrovoľníkom, alebo dobrovoľnícky odpracovali menej ako 40 hodín. Táto suma však musí byť minimálne 3 €.

b) 3 % z Vašej zaplatenej dane, ak ste v roku 2019 dobrovoľnícky odpracovali aspoň 40 hodín a získate o tom Potvrdenie od organizácie / organizácií, pre ktoré ste v roku 2019 dobrovoľnícky pracovali.

V daňovom priznaní pre fyzické osoby sú už uvedené kolónky na poukázanie 2% (3%) z dane v prospech 1 prijímateľa. 

 

Údaje, ktoré potrebujete do daňového priznania uviesť:

Obchodné meno alebo názov: "Do školy" Santovka
Sídlo: Domadická 49/2, 935 87 Santovka
Identifikačné číslo organizácie (IČO): 42126282
Právna forma: občianske združenie

 

Riadne vyplnené daňové priznanie doručte v lehote, ktorú máte na podanie daňového priznania (zvyčajne do 31.03.) na Váš daňový úrad (podľa Vášho bydliska) a v tomto termíne aj zaplaťte daň z príjmov.

Ak ste poukázali 3% z dane, povinnou prílohou k Daňovému priznaniu je aj potvrdenie o vykonaní dobrovoľníckej práce 

Daňový úrad po kontrole údajov a splnení všetkých podmienok má zákonnú lehotu 90 dní na to, aby previedol sumu, ktorú ste poukázali, v prospech Vami vybraného prijímateľa.

 

Užitočné linky:

www.finance.sk/formulare

www.dvepercenta.sk/navod.php

www.dvepercenta.sk/details.php?organizationID=13197

rozhodni.sk/poukazatel/tlaciva-na-poukazanie-2-z-dane/ - tu sa nachádzajú editovateľné tlačivá, do ktorých môžete dopĺňať online a hneď ich vytlačiť

 

ĎAKUJEME!